+386 (0)2 429 91 20 pr@radiosi.eu

V Idriji – najstarejšem rudarskem središču v Sloveniji so več kot pol tisočletja dan za dnem doneli udarci kladiv in rudniški stroji. Drugi največji rudnik živega srebra na svetu je Idriji pomagal, da se je razcvetela na vseh področjih, od tehnike in znanosti do trgovine in kulture. Danes je celotno staro mestno jedro na Unescovem seznamu svetovne dediščine.

Integralna ponudba »Dogodivščina na Idrijskem« bo gosta očarala s podzemnim svetom rudniških rovov. Po sprehodu skozi mestno središče, se bo moč posladkati in okrepčati v Slaščičarni in kavarni Emilija, kjer bodo gostu poleg kavice, postregli še z zanimivo zgodbo o Napoleonovi skrivni ljubezni Idrijčanki Emiliji. Dogodivščino bomo nadaljevali na gradu Gewerkenegg, kjer poleg mestnega muzeja domuje stalna zbirka idrijske čipke, po kateri je Idrija tudi zelo znana. Po spoznavanju kulturne dediščine se bo prileglo kosilo v Gostišču Barbara, kjer bodo gostom postregli tradicionalne idrijske jedi. Polni vtisov se bomo povzpeli v višave, na okoliško hribovje, kjer bodo gostje imeli priložnost spoznati tudi življenje na kmetiji. Popeljali se bomo skozi vas Vojsko (najvišje ležeča vas na Primorskem) do ekološke turistične kmetije Naš raj, kjer se bodo gostje sprostili v objemu neokrnjene narave in se prepustili gospodarici Valeriji, ki jih bo razvajala z odlično pripravljeno domačo hrano. Sledi potep do slapov Gačnik in do Hudournika, kjer se ob lepem vremenu odpirajo prečudoviti pogledi na najvišjo slovensko goro Triglav in ostale alpske vršace. Noč bodo gostje preživeli v značilnih starih kmečkih sobah.
Naslednji dan sledi ogled partizanske bolnišnice Franja, ki leži nedaleč od Idrije, globoko v cerkljanskih gozdovih v težko dostopni soteski Pasice in je simbol borbe proti fašizmu in zgodovinski spomenik z znakom evropske dediščine.
Kdor si bo zaželel še več narave, jo bo lahko zaužil v krajinskem parku Zgornja Idrijca, ob Divjem jezeru ter na sprehodu ob vodnih kanalih – Rakah. Po želji se bo moč okopati tudi v naravnem kopališču Idrijska Bela.

Okvirni program paketne ponudbe
Dan 1:
9.00 – Sprejem v Kavarni in slaščičarni Emilija (Info točka)
10.00 – Obisk rudnika živega srebra
12.00 – Kosilo v gostišču Barbara (tradicionalni idrijski žlikrofi)
13.00 – Ogled mestnega središča in gradu Gewerkenegg
15.00 – Obisk kmetije Naš raj https://kmetijanasraj.net/about/
19.00 – Večerja in nočitev na kmetiji
Dan 2:
8.00  – Zajtrk na kmetiji
10.00 – Izlet v partizansko bolnišnico Franja
14.00 – Zaključek
15.00 – Opcija: Spoznavanje naravne dediščine in obisk krajinskega parka Zgornja Idrijca

Termini izleta so izvedljivi od aprila do oktobra.
Posebej velja omeniti poletne mesece, ko se v Idriji odvijajo festivali; junija Festival idrijske čipke http://www.festivalidrijskecipke.si/en in konec avgusta Praznik idrijskih žlikrofov!

Kontakt ponudnika tega paketa:
Petra Žitnik – Izštekana Slovenija/Slovenia Unplugged
p.zitnik@gmail.com
T: +386 (0)40 371 200