+386 (0)2 429 91 20 pr@radiosi.eu

Le dobro uro vožnje iz Ljubljane obstaja svet, ki se nas dotakne s svojo prvinskostjo. Mogoče je to zaradi njegove kraške duše, hribovitega notranjskega obličja, prekritega z mogočnim gozdom, ali zgolj zaradi odmaknjenosti od širokih cest in hrupnih množic. In ne le to; svetova sta najmanj dva: eden razpreden pod zemljo, drugi zastrt z gozdom obrnjen proti soncu. Oba skrivnostna, a še kako živa! Tokrat vas vabimo, da se z našimi vodniki podate po sledeh rjavega medveda (ursus arctos).

Presenečeni boste, da je Križna jama, kjer se naša dogodivščina začne, tudi prav posebna ‘medvedja jama’. Pred okrog 45.000 leti je kot brlog služila jamskim medvedom (ursus spelaeus); njihova več deset tisočletna prisotnost je izpričana v najdiščih kosti in obrusih na skalnih škrlinah. Obisk Križne jame se ne bo zaustavil pri medvedu, ampak se bo nadaljeval vse do prvega izmed številnih podzemnih jezerc, po katerem se boste popeljali s čolnom.

Medvedja zgodba  se bo nadaljevala v TIC Lož, ki se z vsakim letom bolj vzpostavlja kot Informacijski center za opazovanje rjavega medveda. Tukaj se boste srečali z vodnikom, ki vas bo spremljal na potepanju po gozdu; skupaj boste odkrivali sledi živali, spoznavali rastlinski svet in seveda prisluhnili zgodbam, ki vedno znova razkrivajo tesno prepletenost in soodvisnost človeka in narave. Za mnoge bo vrhunec dneva večer, ko boste tiho sedli v opazovalnico in sredi gozdnega prostranstva, varno, nekaj metrov nad tlemi, opazovali živali, ki zahajajo v bližino – med njimi je skorajda vsak večer tudi rjavi medved.
Da bo zadoščeno vsem čutom (in potrebam), bomo iz lokalnih sestavin pripravili kosilo, in po želji tudi večerjo, ki bo samo še poudarilo okus doživetega – okus naravnega, pristnega, domačega.

Okvirni program paketne ponudbe
Dan 1:
– 11.00 Voden ogled Križne jame
– 13.00 TIC Lož – predstavitev opazovanja rjavega medveda in srečanje z vodnikom
– 14.00 Domače kosilo Turizem Jure
– 15.30 Voden sprehod po gozdu z interpretacijo naravne dediščine v okolici Gornjih Poljan
– 18.00 Opazovanje rjavega medveda iz visoke opazovalnice

Potrebna oprema: za obisk Križne jame dolgi rokavi, dolge hlače in dodatne nogavice, za sprehod po gozdu in opazovanje medveda lahka pohodna obutev in oblačila primerna vremenu, temperaturam in nadmorski višini 1000 m.

Opcijska ponudba: večerja in nočitev Turizem Jure
*Sezona opazovanja rjavega medveda v naravi je od aprila do konca oktobra

Kontakt ponudnika tega paketa:
TIC Lož
www.loskadolina.info
T: +386 (0)81 602 853
tic.loz@kabelnet.net